Harita

26.6.13

▲ Triglav Milli Parkı - Slovenya

Pek çok kimsenin bilmediği, Slovenya desende Slovakya mı dediği, haritada tavuk şeklindeki yemyeşil ülkenin tek milli parkı.

Parkın ismi Slovenya bayrağında da simgesi bulunan ülkenin en yüksek dağından geliyor.Slovenler bu dağa çıkmayana gerçek Sloven demiyorlar. Ben de milli parkın birçok bölgesini farklı zamanlarda gezdim ve  Slovenya'daki son günlerimde I feel sLOVEnia dedim ve zirveye doğru yola koyuldum.

Triglav Dağı , İsmini Julian Ceaser'dan alan Julian  Alplerinin en yüksek noktası ve 2884 metre yükseklikte.  Ben üniversitede ki bir hocamın tavsiyesi ile Pokljuka tarafındaki rotadan çıktım. Zamanım olmadığı için  tek günde, toplamda 15-16 saatte çıkış ve iniş  yaparak epey yorgun düştüm(1 gece kalmalı önerilir). Patikalar genel olarak kolay olmakla birlikte sadece zirveye doğru son kaya aşaması genel olarak zor. Son aşamada ip açmakta ve emniyet kemeri kullanmakta yarar var.
                  
Milli parkın etrafını saran küçük küçük her kent birbirinden güzel. Etrafınızdan hiç eksilmeyen yeşillik, nehirler, göller, şelaleler içinizde  tam bir huzur bırakıyor. Milli park etrafında atacağız 2-3 günlük bir tur aklınızda unutulmaz manzaralar bırakacaktır. Ben size bu yerlerin bazılarından bahsedeyim.

Slovenya'nın en turistik yerlerinden biri olan Bled Gölü, manzarası ile "budur işte" dedirtiyor. Alttaki fotoğrafta görülen manzara için 765 metrelik Velika Osojinca tepesine 35-45 dakikalık yürüyüş ile çıkmanız gerekiyor. Göldeki adaya sandalla kürek çekmek bence buradaki en güzel etkinlik ve insanı masalsı gezintiye çıkartıyor. Bled kadar turistlik olmayan özellikle Slovenlerin tercih ettiği Bohinj Gölü de bölgedeki es geçilmemesi gereken bir yer. Ayrıca Vintgar Gorge ise çok yakınınızda(bkz. Vintgar Gorge).
                  
Parkın batı tarafında ise, Slovenya armasında göreceğiniz, ülkenin her tarafında dolaşan nehirlerden biri olan Turkuaz renkli Soça Nehri doğuyor. Membasına gittiğinizde kayaların arasından çıkan suyun rengi büyülüyor ve adeta insanı içine çekiyor(bkz. izvir Soca). Nehir boyunca küçük şirin kentler güneye doğru diziliyor. Nehirde rafting ve kayak(kano) yapmak oldukça popüler.

Parkın Kuzey batısında ki Vrsiç Geçiti özellikle bisikletçilerin ve motosikletçilerin akın ettiği bir yer. 50 U dönüşü yaparak çıkılan 1611 metredeki geçit Alplerin güzel manzarasını sunuyor. Bu zorlu yol, 1. Dünya Savaşı sırasında Rus esir askerlere yaptırılmış. Bölgede ki 1. Dünya Savaşından kalma küçük kale, mağara gibi yerler de aklımda kalanlar arasında. Askerlerin kullandığı tarihi rotalar da meraklıları  için işaretlenmiş.

Bu arada Nova Gorica'da Solkan köprüsünden bungee jumping yapmak hala benimde aklımdadır. Eğer buralara gidiyorsanız aklınızdan bir geçirin derim.

Hayal edin, planlayın ve gidin bu küçük, yüzde %60'ı ormanlarla kaplı, şirin köyleri-şehirleri olan, şaraplarıyla meşhur, denizi-dağı vadileri-karstik bölgesi-nehirleri ile doğanın birçok rengini sunan ülkeye. :)

No comments:

Post a Comment