Harita

28.11.15

Likya Yolu, Gelidonya Feneri>Olympos

Likya yolu gitgide popülerleşiyor ve sanırım en popüler etabı için yazıyorum.Belki size de eser ve hafta sonunu buralarda değerlendirirsiniz. Ara sıra arkadaşlarımla yaptığım 2 günlük yürüyüşlerden anlatacağım.  Öncelikle her zaman finali Olympos'ta yapmak keyifli oluyor ve en az 1 gece kalıp Olympos'un olmazsa olmazı yıldızlı geceleri ile bitirmek yorgunluğunuzu alıp götürüyor. Işıl ışıl şehirlerimizin ardından insanın kendini dinlediği ve gök küre altında kendi kendine biz kimiz dediği, Olympos sahili... Ama bir kaç yıldır saat 22.00'den sonra sahile gitmenize izin verilmiyor. O yüzden 22.00 'den önce kontrol noktasını geçip, istediğiniz kadar üşüyene dek kalabilirsiniz.Yani ben üşüyorum, sizi bilmem. Bir sır daha vereyim eğer dalgalara dikkatli bakarsanız azda olsa mavi mavi parıldayan yakamozları görebilirsiniz(bkz. Biyolüminesans).


Finali hazırladığımıza göre planı yazıyorum. Kumluca Mavikent yol ayrımından yürümeye başlayıp beyaz evlerin hakim olduğu Karaöz köyündeki son bakkaldan ekmeği suyu da çantaya yükleyip, Korsan koyunu geçerek Gelidonya Feneri'ne ulaşıyoruz. Türkiye haritasına bakınca Batı Akdeniz'de kendini çokça belli eden Güney'e doğru uzanan burundayız. Burası uyumaya değer bir nokta. Gün geceye doğru dönerken manzarası ve sakinliğiyle, karanlığı aydınlatan feneri ve kokusuyla özel bir yer. Zeytin ağacının altında bir gece geçirip,  güneş yükselmeden sulu ada manzarası ile Adrasan'a yürüyoruz. Yürüyüş pek inişli çıkışlı olmayıp susuz geçiyor. Sonunda tabi ki manzara var. Ve ardından mutlu son, karşınıza çıkan terk edilmiş deve çiftliğinde su da bulunuyor. Sonrası sallana sallana öğleden önce koya inmek oluyor. Adrasan ve Olympos arasında Musa Dağı var. Aynı günde başka bir manzaralı yürüyüşle burası geçilebileceği gibi, Adrasan'da öğleyi geçirip geceyi Musa Dağında da uyuyabilirsiniz. Ya da kolay yoldan bir araçla Olympos'a devam edebilirsiniz. Başta dediğim gibi hafta sonu planı olarak yazıyorum. Tabi ki bir de diğer ucu var bu yolun. Phasellis'i ziyaret edip, Ulupınar'dan Yanartaş'a geçip Çıralı'dan da gelebilirsiniz. Her yol Olympos diyerek huzur garantili hafta sonu yürüyüşü yazmak istedim.

Bu rotalar hakkında detaylı anlatılan yazılar bulacağınızdan eminim. Ama akıllarda kalanlardan bahsedeyim.

  • Yanınıza almanız gereken en önemli şey sinkov yada off. Belkide su ve şaraptan sonra en önemli şey. 
  • Eğer pekte kamp yapmayan biri iseniz yada yanınızda böyle biri varsa biraz kireç alıp çadırınız etrafına dökebilirsiniz. Börtü böcekten yana içiniz rahat olur.
  • Arı sokmalarına karşı panzehir alabilirsiniz. Bugüne kadar hiç almadım ama aklıma geldi.
  • Gereken su miktarını iyi hesaplayın. Su taşımaya üşenmeyin. Aslında en önemli nokta bu.Bol bol su alın.
Ben bir kere domuz ile karşılaşmıştım. Hatta aileydiler, birkaç tane birden. Bir bakış atıp gittiler. :)
Ay'sız geceler tavsiye edilir. Hele birde gök taşı yağmuruna denk getirirseniz doyulmaz izleme keyfine.

Bonus: Olympos'ta güneş hep denizden doğar.

2 comments:

  1. Bölgeye yabancılar için başarılı yolculuk ve seyahat taktikleri içeriyor. Gezginin de aradığı bu zaten. Taktikleri çoğaltarak devam;)

    ReplyDelete
  2. Teşekkür ederim. Aslında tam da yapmak istediğimi özetlemişsiniz. Taktiklere devam :)

    ReplyDelete