Harita

26.3.15

Vltava Nehri - Prag

Avrupa'nın en turistik 3. şehri hakkında internette yeterince bilgi bulmak kolay. Bu güzel şehir için biraz fazla vakit ayırdıysanız ve şehir merkezlerinde sadece Turist görmekten, (hatta Prag'ta Çek birini bile görememiş olabilirsiniz)  sıkıldıysanız, bu fikirde benden olsun.

Prag'ı ikiye bölen Vltava Nehri üzerinde bir gezintinin hikayesidir bu. 210 Kron'a(21 lira) 4 saatte huzur doldurur insana. (bkz. boat trip to Slapy)

Başkentlerin asık suratlı soğuk insanlarının aksine kırsalın güler yüzüyle karşılatır bu yolculuk sizi. Tekneniz nehirde ilerlerken yamaçlardaki evlerden çan sesleri duyarsınız. Ahooooj! (Ahoy!) haykırışları yükselir yaşlı amcalardan. Çocuk gibi herkes birbirine el sallar gülümseyerek. Yolculuk boyunca bunu defalarca yapmak hiç ama hiç yormaz insanı. Biraz da olsa kalıplar olmadan yaşanır.

Nehir'de tekne gezintisi. Aslında bizim ülkemizde pekte olmayan bir etkinlik. Beklenti de düşük oluyor hayliyle.  Ama tekneniz Panama kanalında ki gibi su havuzlarına girip barajları aşması insana küçük heyecanlar yaşatıyor. Gitgide yükselen barajlarda, hissedilen tedirginlik artıyor, gökyüzünü görebilmek için daha fazla kafanızı kaldırmanız gerekiyor. Beşinci barajda, havuzun devasa kapıları üzerinize kapandığında ise etraf  kararıyor ve  insan kendini adeta bir kuyunun dibinde gibi hissediyor. Gökyüzünü sadece bir çerçevede  görebiliyorum. Fokur fokur suların içeri dolmaya başlamasıyla aydınlık doluyor içeriye. Sadece bu mühendisliği düşünmek bile bu gün için güzel bir deneyim.

Tabi yolculuk boyunca yeşil eksik etmiyor kendini. Bulutlu bu günde yağmurdan sonra ayrı bir parlıyordu yeşil. Rengin hakkını veriyordu bitkiler. Zaten yaş dan gelmemiş midir yeşil. Hollywood'un Vietnam filmlerinde ki hissettiriyor insana.

Biz gemiyi Trebenice de terk edip, patikadan yürüyerek Stechovice'ye doğru geri dönüyoruz. Birçok işaretlenmiş rota mevcut bölgede. Bir buçuk saatlik yürüyüş sonunda, nehir kenarında bir siyah bira keyfe keyif ekliyor. Otobüsle 5 liraya'da dönüyoruz Prag'a. Akşam güneşi vuruyor çiftlere.

No comments:

Post a Comment